دستگاه تناسلی زنان دارای قسمتهای مختلفی است که آگاهی از آن کمک بسیار زیادی برای جلوگیری از بیماریهای مختلف و همچنین از بین رفتن نگرانیها خواهد کرد. به دلیل پیچیده بودن و شاید اطلاعات اشتباه بعضی از دختران و بانوان عزیز اطلاعات کافی در این خصوص ندارند.
دستگاه تناسلی زنان از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که در این مقاله قصد براین داریم که در این خصوص صحبت کنیم.
رحم کدام قسمت از دستگاه تناسلی است؟
قسمتی از دستگاه تناسلی که به شکل یک گلابی برعکس میباشد. در بعضی موارد به اشتباه رحم و واژن را به یک نام میشناسند. رحم همان قسمتی است که تخمک گذاری در آن انجام میشود و جنین در آن رشد میکند. این قسمت از بدن دارای عضله بسیار قوی میباشد که در حالت عادی حدود ۶ سانت طول دارد ولی در حین زایمان تا چندین برابر خواهد شد.در واقع همین عضلههای قوی هستند که میتوانند در حین زایمان کمک به خارج شدن جنین کنند. رحم در بین رکتوم و مثانه قرار دارد و انتهای آن به واژن متصل میشود.
در دو طرف رحم لولههای فالوپ قرار دارند که به آن متصل شدهاند و در پایین به وسیله گردنهرحم(سرویکس) به واژن اتصال پیدا کرده است.
سطح داخلی رحم قسمتی است به نام آندومتر که این لایه به وسیله تغییر در روند هورمونها ساخته میشود و ریزش پیدا میکند که خونریزی ماهیانه را شکل میدهد. دقیقا همین تغییرات هورمونی و ساخته شدن دیوارههای آندومتر است که محیط را برای لانهگزینی جنین آماده میکند.
انواع بیماریهای رحم
این عضو از بدن میتواند درگیر بیماریهای مختلفی شود که به چند مورد از بیماریها در زیر اشاره میکنیم:
- فیبروم های رحمی
- سرطان رحم
- سرطان دهانهرحم
- پولیپ های داخلرحم
- اختلالات آناتومیکرحم (رحمدوشاخ)
- بیماریها خونریزی دهنده
در بعضی موارد افتادگیهای عضلات در زنان باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی میشود که از مهمترین آنها میتوان به افتادگیهای رحم (پرولاپس) یا بیرون زدگی رحم (پروسیدنشیا) اشاره کرد.
افتادگی رحم (پرولاپس) به چه دلیل اتفاق میافتد؟
اصولا افتادگیهای رحمی دلایل مختلفی دارد و باعث میشود رحم از حالت اولیه خود خارج شده و به داخل واژن وارد شود.
بیرون زدگی (پروسیدنشیا) رحم چیست؟
به درجههای بالا افتادگی گفته میشود. مواردی که رحم بیش از اندازه افتاده باشد و از واژن بیرونزده باشد.
فیبرومهای رحمی چیست؟
فیبرومهای رحمی به تودههای سرطانی خوشخیمی گفته میشود که در قسمتهای مختلف رحم رشد میکنند. تا به امروز هیچ دلیل مشخصی برای رشد فیبرومها وجود نداشته است. بسته به نوع قرارگیری فیبروم ها درمان های متفاوتی خواهند داشت.
شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر در خصوص فیبرومها بر روی لینک زیر کلیک کنید.
دلایل به وجود آمدن فیبرومهای رحمی
سرطان رحم یا آندومتر چیست؟
سرطان رحم یا همان آندومتر اصطلاحا همان سرطان لایه درونی رحم میباشد. این سرطان به دلیل رشد غیر طبیعی سلولهای بدخیم در ناحیه آندومتر یا همان لایه داخلی به وجود میآید. این نوع سرطان میتواند نشانههایی داشته باشد که در زیر به چند مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- خونریزیهای ناگهانی قاعدگی
- خونریزی در بین دو پریودی
- درد در هنگام نزدیکی
- خون در ادرار
- کاهش شدید وزن
- در دائم در شکم و زیر شکم
از بهترین روش های تشخیص سرطان دی اند سی (کورتاژ) یا پایپل میباشد.
پایپل وسیلهای است که پزشک میتواند در همان مطب به راحتی از لایه داخلی رحم یا همان آندومتر نمونه بردارد.
سرطان دهانه رحم(گردن رحم) چیست؟
سرطان دهانه رحم یا همان گردن رحم به دلیل رشد غیر طبیعی سلول در ناحیه گردن رحم است که در بیشتر مواقع دلیل آن ویروس HPV میباشد. در بعضی موارد امکان دارد که این نوع ویروس در بدن بماند و در مدت زمان طولانی با تغییر بافتهای سلولی به موارد خطرناک تر تبدیل شودند. در زیر به چند مورد از مهمترین نشانههای آن اشاره میکنیم:
- ترشحات مداوم
- خونریزیهای شدید و بدون دلیل
- درد در ناحیه زیر شکم
- بیمیل بودن به غذا
- کم خونی
یکی از بهترین روشهای تشخیص تست پاپ اسمیر هست که به معمولا به وسیله براشهای مخصوص از سرویکس نمونه برداری میشود و برای تشخیص به آزمایشگاه ارسال میشود.
پولیپهای داخل رحم
پولیپهای داخل رحم به پولیپهایی گفته میشوند که بافت نرم دارند و از بافت آندومتر تشکیل شدهاند. به این نوع پولیپها پولیپ آندومتر نیز میگویند. این پولیپها در سایز و اندازههای مختلف رشد میکنند و تعداد آنها میتواند بیشتر از یک مورد باشد.
- خونریزی شدید
- خونریزی و حتی لکه بینی بعد از رابطه جنسی
- لکههای حد فاصل دو پریود
- دوره قاعدگی نامنظم
- نازایی
- لکه بینی بعد از یائسگی
اختلالات آناتومیک
بعضی از بیماریها هم به صورت ژنتیکی و مادر زادی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به رحمهای دوشاخ اشاره کرد.