جراحی فیبروم رحم؛ کاربردها و روش‌های مختلف آن

جراحی فیبروم رحم یکی از روش‌های درمانی مؤثر برای مدیریت توده‌های غیرسرطانی رحم است که به نام فیبروم شناخته می‌شوند. فیبروم‌ها با توجه به اندازه و محل قرارگیری‌شان در رحم تأثیرات مختلفی بر سلامت زنان دارند و گاهی علائمی آزاردهنده ایجاد می‌کنند که زندگی بیمار را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

اهمیت عمل فیبروم رحم از آنجا ناشی می‌شود که به زنانی که با مشکلات و دردهای ناشی از فیبروم‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند، کمک می‌کند تا به زندگی عادی خود بازگردند. در این مقاله به بررسی تمامی اطلاعاتی که در مورد جراحی فیبروم رحم باید بدانید؛ می‌پردازیم.

01:17
truncate dir-rtl

عمل فیبروم رحم

جراحی فیبروم رحم چیست؟

جراحی فیبروم رحم برای برداشتن فیبروم‌ ها یا توده‌های غیرسرطانی در دیواره رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این توده‌ها باعث درد لگن، خونریزی‌ های غیرطبیعی، فشار بر سایر اندام ‌ها و حتی مشکلات باروری می‌شوند. جراحی فیبروم رحم به چند روش مختلف انجام می‌شود که نوع روش به تعداد و اندازه فیبروم‌ها، سن بیمار و سایر شرایط پزشکی بستگی دارد.

پس از جراحی، بیمار معمولاً نیاز به دوره‌ای از استراحت و پیگیری‌های پزشکی دارد. زمان بهبودی بستگی به نوع جراحی دارد و ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. ممکن است درد یا ناراحتی‌هایی مانند خونریزی و تورم وجود داشته باشد که با داروهای مسکن کنترل می‌شوند. همچنین، برای جلوگیری از عفونت و مشکلات دیگر، مراقبت‌های خاصی از جمله مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و رعایت دستورات پزشکی ضروری است.

🔽 برای دریافت مشاوره با دکتر پوران حاجیان فرم زیر را پر نمائید! 🔽

چه زمانی به عمل فیبروم رحم نیاز است؟

جراحی به‌عنوان یکی از را‌ه‌های درمان فیبروم رحم معمولاً زمانی توصیه می‌شود که فیبروم ‌ها باعث بروز علائم و مشکلات قابل توجهی برای بیمار شوند. برخی از شرایط و علائمی که نیاز به جراحی را ضروری می‌کنند، عبارتند از:

موارد مورد نیاز به جراحی فیبروم رحم

1. خونریزی شدید و مداوم

اگر فیبروم‌ رحم باعث خونریزی شدید و مکرر در دوران قاعدگی شود که با درمان‌ های دارویی کنترل نمی‌شود، جراحی لازم است. خونریزی شدید منجر به کم‌ خونی و ضعف عمومی بدن می‌شود.

2. درد یا فشار شدید لگنی

وجود فیبروم‌ های بزرگ یا متعدد باعث ایجاد فشار یا درد در ناحیه لگن می‌شود. این درد به کمر یا پاها نیز سرایت می‌کند. اگر درد یا فشار لگنی زندگی روزمره بیمار را مختل کند، جراحی برای کاهش این علائم توصیه می‌شود.

3. مشکل در باروری

برخی از فیبروم‌ ها باعث مسدود شدن لوله ‌های رحمی، تغییر شکل حفره رحم یا اختلال در لانه ‌گزینی جنین می‌شوند که مشکلات باروری ایجاد می‌کند. اگر بیمار قصد بارداری داشته باشد و فیبروم‌ ها علت ناباروری باشند، جراحی مانند میومکتومی به او کمک می‌کند.

4. رشد سریع فیبروم‌ ها

در موارد نادر، فیبروم‌ ها به سرعت رشد می‌کنند و بزرگ می‌شوند. رشد سریع فیبروم‌ ها نشانه ‌ای از مشکلات جدی‌تر است و پزشک برای بررسی و رفع این موضوع جراحی فیبروم رحم را پیشنهاد می‌دهد.

5. مشکلات مرتبط با سایر اندام‌ ها

فیبروم‌ های بزرگ به سایر اندام‌ ها مانند مثانه یا روده فشار وارد می‌کنند و باعث بروز مشکلاتی مانند تکرر ادرار، سختی در دفع ادرار یا یبوست می‌شوند. اگر این مشکلات قابل کنترل نباشند، جراحی فیبروم رحم به رفع آن ‌ها کمک می‌کند.

6. درمان‌های دارویی موثر نباشد.

در برخی موارد، پزشک ابتدا داروهایی برای کاهش علائم تجویز می‌کند. اگر دارو برای فیبروم رحم موفقیت ‌آمیز نباشد یا عوارض جانبی قابل تحمل نباشد، جراحی فیبروم رحم به عنوان گزینه جایگزین مطرح می‌شود.

کاربردهای جراحی فیبروم رحم

جراحی فیبروم رحم یکی از روش‌ های درمانی مؤثر برای مدیریت علائم و مشکلات ناشی از فیبروم‌ ها یا میوم‌ های رحمی است. این جراحی به دلایل و کاربردهای مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به مهم ‌ترین کاربردهای آن می‌پردازیم:

  • کنترل و کاهش خونریزی شدید قاعدگی
  • رفع درد و فشار لگنی
  • بهبود مشکلات باروری
  • درمان مشکلات ادراری و گوارشی
  • پیشگیری از عوارض ناشی از رشد فیبروم‌ها
  • جلوگیری از خطرات نادر اما جدی

بیشتر بخوانید: فیبروم و مشکلات گوارشی

روش‌های مختلف جراحی فیبروم رحم چیست؟

جراحی فیبروم رحم شامل چندین روش مختلف است که انتخاب آن‌ها به نوع، اندازه، و موقعیت فیبروم‌ها و همچنین وضعیت کلی بیمار بستگی دارد. در زیر به برخی از این روش‌ها اشاره می‌شود:

❇️میومکتومی

میومکتومی یک روش جراحی است که طی آن فقط فیبروم‌ ها برداشته می‌شوند و رحم حفظ می‌شود. این روش مناسب زنانی است که قصد بارداری دارند یا می‌خواهند رحم خود را حفظ کنند. میومکتومی به صورت جراحی باز، لاپاراسکوپی یا هیستروسکوپی انجام شود.

❇️هیسترکتومی

هیسترکتومی به معنای برداشت کامل رحم است. این روش معمولاً زمانی توصیه می‌شود که فیبروم‌ ها بسیار بزرگ باشند، یا مشکلات جدی ایجاد کرده باشند و بیمار قصد بارداری در آینده نداشته باشد. هیسترکتومی به صورت لاپاراسکوپی یا جراحی باز انجام می‌شود.

❇️آمبولیزاسیون شریان رحم

در روش آمبولیزاسیون شریان رحم، جراح از طریق انسداد عروق خونی که فیبروم‌ ها را تغذیه می‌کنند، باعث کوچک شدن آن‌ ها می‌شود. این روش کم‌ تهاجمی است و معمولاً برای زنانی استفاده می‌شود که نیاز به جراحی باز ندارند.

❇️تخریب آندومتر با گرما

این روش غیرجراحی با استفاده از امواج اولتراسوند متمرکزانجام می‌شود. امواج متمرکز فیبروم‌ ها را گرم کرده و از بین می‌برد. این روش بدون برش جراحی است و به عنوان یک گزینه کم ‌تهاجمی ‌تر برای برخی بیماران محسوب می‌شود.

آمادگی قبل جراحی فیبروم رحم

چگونه برای جراحی فیبروم رحم آماده شویم؟

برای آماده شدن برای جراحی فیبروم رحم، ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید تا تمام جزئیات مربوط به روش جراحی، خطرات و مزایای آن را بدانید. پزشک ممکن است برای ارزیابی سلامت عمومی شما آزمایش‌های مختلفی مانند آزمایش خون، سونوگرافی یا MRI انجام دهد تا وضعیت فیبروم‌ها و رحم شما مشخص شود.

قبل از جراحی، باید از مصرف برخی داروها مانند رقیق‌کننده‌های خون خودداری کنید و در صورت داشتن بیماری‌های خاص، مانند دیابت یا فشار خون بالا، پزشک راهنمایی‌های لازم را ارائه خواهد داد. علاوه بر این، در روز جراحی باید به‌طور کامل ناشتا باشید (حداقل ۶ تا ۸ ساعت قبل از جراحی چیزی نخورید یا ننوشید) تا از مشکلات احتمالی در حین بیهوشی جلوگیری شود. همچنین، مهم است که از کسی بخواهید شما را به بیمارستان برساند و پس از عمل شما را همراهی کند، زیرا پس از جراحی ممکن است قادر به رانندگی نباشید.

عمل فیبروم رحم چه مزایایی دارد؟

عمل فیبروم رحم مزایای متعددی برای بیمارانی که از علائم و مشکلات ناشی از فیبروم ‌ها رنج می‌برند، دارد. در ادامه مهم ‌ترین مزایای این عمل را بشناسید.

  • افزایش شانس بارداری موفق
  • بهبود عملکرد ادراری و گوارشی
  • جلوگیری از رشد بیشتر فیبروم‌ها و عوارض احتمالی
  • کاهش وابستگی به داروهای هورمونی یا ضدالتهاب برای کنترل علائم
  • ایجاد احساس راحتی بیشتر

نتایج جراحی فیبروم رحم چه زمانی مشخص می شود؟

نتایج جراحی فیبروم رحم معمولاً بلافاصله پس از عمل و با کاهش علائم مانند درد و خونریزی احساس می‌شود اما بهبودی کامل و ارزیابی نتایج نهایی چند هفته تا چند ماه طول می‌کشد. در روش‌ های کم‌ تهاجمی مانند لاپاراسکوپی، بیماران طی چند روز تا یک هفته به فعالیت‌ های عادی بازمی‌گردند اما برای جراحی‌ های باز، بهبودی کامل چند هفته زمان می‌برد. بهبود علائم و کاهش درد و خونریزی غالباً در هفته‌ های اول پس از عمل احساس می‌شود و بهبود باروری نیز پس از چند ماه مشهود می‌شود.

نتیجه‌گیری

جراحی فیبروم رحم یکی از روش‌های مؤثر در درمان فیبروم‌های رحمی است که می‌تواند به کاهش علائم بالینی بیماران منجر شود. این نوع عمل با کاهش درد، خونریزی غیرطبیعی و مشکلات باروری، تأثیر مثبت بر سلامت جسمی و روانی بیماران دارد. با این حال، بیماران باید از مزایا و معایب هر روش جراحی به‌طور کامل آگاه شوند و در تصمیم‌گیری‌های خود با پزشک معالج مشورت کنند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو