بار دیگر و با آغاز فصل سرما، با پدیده آلودگی هوا یا اصطلاحاً وارونگی مواجه شدیم. به همین علت در این مطلب، به تأثیرات این پدیده خطرناک بر سلامت بانوان می پردازیم.
با افزایش روزافزون سطح آلودگی هوا در شهر های بزرگ و صنعتی، خصوصاً در کشورهای جهان سومی که در آنها قوانین و مقررات حفظ سلامت هوا کمتر مورد توجه قرار می گیرد، بیماری ها و پدیده های پزشکی جدید نیز چهره خود را نشان می دهند.
در چند سال اخیر، تأثیرات مخرب ذرات معلق بر روی بدن انسان بیش از پیش مورد بررسی قرارگرفته شده است. این تحقیقات در یکی دو سال گذشته نشان دادند که اثرگذاری وارونگی هوا بر روی زنان، نزدیک به 30% بیشتر از مردان است.
زنان و بیماری های ناشی از آلودگی هوا
همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره شد، بانوان در سطح شهر های بزرگ، بیشتر از آقایان در برابر آلودگی هوا در معرض خطر قرار می گیرند. علت این موضوع دقیقاً مشخص نیست اما یکی از دلایل آن را می توان در ظرافت فیزیکی خانم ها جستجو کرد.
سرطان
از جمله بیماری هایی که در این شرایط پتانسیل انتقال و رشد در بانوان را دارند می توان به انواع سرطان ها اشاره کرد که مهم ترین و شایع ترین آنها، سرطان ریه محسوب می شود.
اختلال در عملکرد تولید مثل
یکی دیگر از مشکلاتی که در جریان آلودگی هوا، گریبانگیر خانم ها می شود، اختلال در عملکرد تولید مثل است. به همین خاطر به خانم هایی که قصد باردار شدن دارند توصیه می شود تا به شدت نکات ایمنی و سلامتی را رعایت کنند.
اختلالات دستگاه ایمنی بدن و دستگاه عصبی
از دیگر مشکلاتی که به صورت گسترده در خانم ها پدید می آید، می توان به مشکلات خود ایمنی بدن و همچنین مشکلات عصبی اشاره نمود. در طول دوران وارونگی یا همان آلودگی هوا، سیستم ایمنی خانم هایی که در معرض خطرات آلودگی هوا قرار دارند ضعیفتر از مردان عمل می کند. به همین خاطر به صورت طبیعی در معرض بیماری های بیشتری قرار می گیرند. انواع آنفولانزاهایی که در فصول سرما پا به شهر ها می گذارند از جمله رایج ترین و بعضاً خطرناک ترین بیماری هایی هستند که می توان به آنها اشاره کرد.
آلودگی هوا و دوران بارداری
آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا اعلام کرد، در سال 2018 میلادی بیش از 16000 نوزاد بر اثر آلودگی هوا با مشکلات قلبی و تنفسی و یا ناقص به دنیا آمدند. این تحقیقات نشان می دهند که در برخی موارد همین موضوع سبب مرگ نوزاد و مادر شده اند. مادرانی که در معرض آلودگی شدید هوا قرار می گیرند، باید محافظتی به مراتب بیشتر از سایر بانوان از خود و نوزادشان به عمل بیاورند.
از بیماری هایی که نوزادان در معرض آلودگی هوا به آنها دچار می شوند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- آسم
آسم، یکی از رایج ترین و در عین حال خطرناک ترین بیماری های تنفسی است. نوزادانی که در زمان بارداری مادر در معرض آلودگی هوا قرار داشته اند، بین 18 تا 20 احتمال ابتلا به آسم را در خود می بینند.
- زایمان زودهنگام
یکی از تأثیرات مخرب پدیده آلودگی هوا بر روی زنان باردار، التهاب قشر داخلی رحم است. این موضوع در زمان بارداری موجب می شود تا زایمان زودرس صورت بگیرد. زایمان زودرس می تواند در آینده باعث ایجاد اختلالات عصبی و یا نارسایی های فیزیکی در کودک شود.
- اوتیسم
اخیراً تحقیقاتی که در دانشگاه اسلو نروژ صورت گرفت، نتیجه ای خیره کننده به همراه داشت. نوزادانی که در سه ماهه پایانی دوران بارداری در معرض آلاینده های شیمیایی و ذرات معلق قرار گرفته اند تا 50% شانس بیشتری برای ابتلا به اوتیسم داشته اند. همین موضوع نشان می دهد که چرا در سال های گذشته اوتیسم در شهرهای بزرگ رشد بیشتری داشته است.
در شرایط کنونی آب و هوایی در شهرهای صنعتی، به خانم های باردار توصیه می کنیم تا از رفت و آمدهای درون شهری پرهیز کنند و در صورت امکان تا بهبود شرایط آلودگی هوا، از فضای شهری فاصله گرفته و به مناطق خوش آب و هوا سفر کنند.
یکی دیگر از راه های مقابله با این پدیده برای خانم های باردار، مصرف مداوم نوشیدنی و خصوصاً آب است. این عمر موجب می شود تا فرآیند تصفیه با سرعت بیشتری صورت بگیرد.
راه های مقابله با آلودگی هوا
- تا حد امکان از منزل خارج نشوید
- از تصفیه کننده هوا در منازل استفاده کنید.
- استفاده از نوشیدنی های سالم، آبمیوه های طبیعی و شیر
- مصرف آب به اندازه کافی
- استحمام و شستشوی مداوم دست و صورت
- استفاده از ماسک های ضد آلودگی هوا
امیدواریم تا با حفظ نکات ایمنی و رعایت مسائل بهداشتی، این پدیده مضر و خطرناک را با سلامتی کامل پشت سر بگذارید.